Kniha The Go-Giver

by Roman A. Masaryk

Většina lidí se jen zasměje, když slyší, že tajemstvím úspěchu je dávání… Většina ale také není zdaleka tak úspěšná, jak by si přála.

Knížka The Go-Giver, Dej a bude ti dáno autorů Boba Burga a Johna Davida Manna je tím nejlepším kouskem, jaký mi prošel rukama za poslední dobu. Je psána stejným beletrickým stylem jako Minutový manažer nebo Tajemství bohatého života od Marka Fischera (nově vyšlo jako Muž, který chtěl být bohatý). Dokonce si myslím, že druhou jmenovanou se toto dílko velmi inspirovalo.

Při čtení této knihy si člověk uvědomí, že klidně může vydělat i nějaké peníze (třeba i nemalé) tím, že bude myslet hlavně na sebe a honit se za klienty, které bude přesvědčovat, že mu musí dát zakázku, protože ji potřebuje. Pokud bude skutečný go-getter (v naší knížce jsme to přeložili jako Dravec, jinými slovy člověk, pro kterého neexistuje slovo nemožné, nejde), tak může den za dnem dosáhnout něčeho, co budou ostatní považovat za úspěch, ale skutečným úspěchem to není. Bude to totiž poněkud nestálé. Velký úspěch se totiž dostaví až v okamžiku, kdy změníme úhel pohledu a otázka Dá se tím vydělat bude až na druhém místě. Není to špatná otázka, nemylme se. Jen je to špatná první otázka. Pokud se začneme ptát, jak se můžeme podělit o to, co máme a umíme, jak to může pomoci druhým a jak jich může být co nejvíce, pak se dostaví ten závratný úspěch, o kterém je řeč. A budeme až překvapeni, jak rychle a svým způsobem bezpracně může přijít. Po letech dřiny a neustálém přemlouvání někoho k něčemu se najednou zhmotní ono „Po deseti letech práce jsem se stal přes noc úspěšným“.

Pět zákonů závratného úspěchu

Jakých je tedy těch pět zákonů opravdového Go-Givera, cesty k závratnému úspěchu postavené na dávání?

  • Zákon hodnoty: Tvoji skutečnou hodnotu určuje to, o kolik víc dáváš, oproti tomu, kolik za to dostaneš zaplaceno.
  • Zákon vyrovnání: Tvůj příjem je určován tím, kolika lidem posloužíš, a tím, jak dobře jim posloužíš.
  • Zákon vlivu: Tvůj vliv je určován tím, jak moc stavíš zájmy druhých lidí před ty své.
  • Zákon upřímnosti: Nejcennější dar, který můžeš nabídnout, jsi ty sám.
  • Zákon přijímání: Klíčem k efektivnímu dávání je být neustále otevřený přijímání.

Jestli zrovna budete v těchto dnech bloumat po knihkupectví a přemýšlet, jakou knížku si pořídit, investujte necelé dvě stovky do této.

V článku jsou použity citace z knihy Dej a bude ti dáno.

Jdi zpět

Sdílejte tento článek